Drönarstation och hållbarhet

Vi på Drönarstation brinner för att hjälpa skogsägare att ta hand om skogen på bästa sätt – både idag och imorgon. Vi är säkra på att vår lösning bidrar till ett mer hållbart skogsbruk och till nöjdare och gladare skogsägare, som kan sova gott om natten. Vår devis är att skogsägarnas energi ska läggas på att åtgärda problemen, och att ingen tid ska spillas på att hitta dem.

Drönarstation bidrar till en mer välmående skog

Nästan 70% av Sverige består av skog, vilket gör oss till ett av de skogstätaste länderna i Europa. Särskilt barrskog är en viktig kolsänka och har ett stort biologiskt värde, bland annat eftersom den är hem åt en stor mängd djur, insekter och växter. En frisk och välmående skog är därför viktig för planeten idag, såväl som för kommande generationer. Klimatförändringarna innebär stora påfrestningar för skogen, inte minst torra somrar som med skogsbränder gör skogen sårbar och leder till stora barkborreangrepp. Totalt uppskattas att cirka 34 miljoner kubikmeter gran dödats i södra och mellersta delarna av Sverige sedan 2018, vilket motsvarar flera tiotal miljarder kronor i virkesvärde enligt Skogsstyrelsen.

Den enskilde skogsägaren påverkas stort av barkborreangrepp, och en del har förlorat stora delar av sin skog på grund av de omfattande angrepp som kan härledas till den torra sommaren 2018. Eftersom det tar tid för skogen att återhämta sig, drabbar angreppen den enskilde skogsägaren på ett många gånger förödande sätt. 

Med Drönarstations lösning kan skogsägare få en överblick av skogen på ett sätt som annars är mycket svårt, tidskrävande och dyrt. Drönarstations system markerar även särskilda problemområden i skogen, vilket gör att utbrott kan förebyggas och begränsas.

Genom konkret information hoppas vi kunna minska oro för skogsägare

Många skogsägare lever för sin skog och känner ett stort engagemang för dess välmående och framtid. Att ta hand om sina marker för sina barn, barnbarn och kommande generationer är minst lika viktigt som att den är frisk just nu. 

Med Drönarstations lösning hoppas vi kunna bidra till trygghet för skogsägaren, genom att ge konkret information och överblick, som kan ligga till underlag för beslut kring skogsskötseln

Cirkularitet

Våra stationer är tillverkade av plast som kan malas ner till granulat, som sedan vår tillverkare av filament kan göra nytt material av, som sedan kan användas i våra 3D-skrivare för att återtillverka nya stationer. Om din station av någon anledning går sönder kan vi ta tillbaka den och tillverka en ny av det befintliga materialet, vilket gör att vi inte använder mer material än nödvändigt. Eftersom vi 3D-printar våra stationer lokalt i Småland har vi dessutom full kontroll på produktionsprocessen och vilka material som är inblandade. 3D-printing bidrar även till minskat svinn, eftersom produktionsprocessen är optimerad. Om någon del av stationen skulle behöva bytas ut, har vi möjlighet att ta tillbaka den trasiga delen och tillverka en ny del av materialet. På så sätt bidrar vår produkt till cirkularitet.

Stationen är utvecklad för att snabbt och enkelt kunna rensas på elektronik för att det ska vara enkelt att återvinna vid slutet av användningen. Eftersom vi tillverkar allt. från skruvar och gångjärn till bärande detaljer, i samma flamskyddade material kan vi återvinna hela stationen. Eftersom konstruktionen är skapad med återvinning i åtanke ser vi också att det kommer att efterföljas. Saker som är för krångliga att återvinna brukar det tyvärr slarvas med, men i vårt fall finns det inga ursäkter.

Globala målen

Drönarstations lösning bidrar till framförallt två av FN’s Globala mål för hållbar utveckling. Det är dels mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald, eftersom Drönarstation bidrar till mer välmående skogar. Lösningen bidrar även till mål 13 Bekämpa klimatförändringarna, eftersom skogen är viktig som kolsänka och en livskraftig skog kan ta upp mer koldioxid än en barkborreangripen, död skog.

1.

I snitt förloras vartannat år 1 träd per hektar till barkborre. För en fastighet på 100 hektar innebär det en värdeförlust på ca 50 000kr per år.

2.

Under 2020-2021 stod 80% av angripna och skadade träd kvar i september, samt 62% av fjolårets angripna träd. Tänk om man istället hade kunnat hitta dem snabbt och åtgärda problemen i tid?

3.

Under 2021 dog 8 miljoner kubikmeter skog i Götaland och Svealand, vilket motsvarar 1% av virkesförrådet och innebär en värdeförlust på ca 3.6 miljarder kronor.

Stormfällning, barkborrar eller annan skada?

Vår drönare hittar snabbt problemet, så att du kan fokusera på att lösa det. Automatiskt, självstyrande och kostnadseffektivt.